7m
a47: Czy jeżeli 7 dzieli m2, to 7 dzieli m? Dlaczego?
6 paź 20:06
Bleee: 7 jest liczba pierwsza, związku z tym aby dzielić m*m musi dzielić także m
6 paź 20:09
Grabcio: Jeśli m∊R to nie, ponieważ dla m=√7, mamy m2=7, czyli 7 dzieli m2 − założenie spełnione,
A nasza teza, że 7 dzieli m nie jest spełniona, bo 7 nie dzieli √7.
P.S. Jeśli m ∊Z to jest to prawda, gdyż 7 jest liczbą pierwszą.
6 paź 20:19
ABC:
| | 1 | |
Grabcio jeśli jesteśmy w R to 7 dzieli √7 bo |
| też jest w R  |
| | √7 | |
6 paź 20:24
Grabcio: A definicja podzielności nie jest taka sama we wszystkich podzbiorach R? Tzn., k dzieli x wtedy
i tylko wtedy gdy istnieje takie całkowite m różne od 0, że x=k*m.
6 paź 20:31
6 paź 20:57
Grabcio: Więc widzimy, że wszystko zależy od definicji podzielności, w liceum nie ma pojęcia
pierścienia, więc przyjmuje się, że dzielnik, nie zależnie od tego do jakiego zbioru
należy dzielna, to dzielnik musi być całkowity. Na studiach zaś, po wprowadzeniu
tej definicji jest tak jak mówisz.
6 paź 21:36
PW: Ple, ple, ple.
7 paź 00:45
Pan Kalafior:
No nie wiem po co wam ten pierścień, półgrupa przemienna i tyle.
7 paź 03:50