Programowanie liniowe - czy dobrze zapisalem ograniczenia?
sdf: Witam, mam pytanie czy dobrze w tym zadaniu zapisalem ograniczenia, gdyz przy uzyciu metody
graficznej cos mi nie pasuje. Pomoze ktos?
rzedsiębiorstwo rolnicze „Prosiaczek” prowadzi hodowlę tuczników. Tucznikiżywione
są dwoma rodzajami pasz, P1 i P2, przy czym100 kilogramów paszy P1 zawiera 50kg białka oraz
10 kg węglowodanów, natomiast 100 kg paszy P2 zawiera 30 kg białka i 5 kgwęglowodanów.
Dzienne minimum spożycia węglowodanów wynosi 3 kg, a ilośćspożywanego białka
nie powinna przekroczyć 25 kg. Kilogram paszy P1 kosztuje 5 zł, a P2 4zł. Ile należy
dziennie dostarczyć tych pasz, aby zapewnić trzodzie odpowiednie pożywienieprzy jak
najmniejszym koszcie związanym z zakupem pasz?
Funkcja celu: 5p1+4p2 −> min
Ograniczenia
bialka 0,5p1 + 0,3p2 >= 25
weglowodany 0,1p + 0,05p2 >= 3
p1,p2 >= 0
Rysujac wykres, nie przecinaja mi sie dwie proste
6 paź 19:50
Blee:
1) NIE POWINNA przekroczyć 25kg

2) 0.3P
2 = 0.3*30 = 9kg
3) 0.05 P
2 = 0.05*5 = 0.25kg
6 paź 20:40
Blee:
6 paź 20:51