Oblicz pole graniastosłupa jeśli przekątna ściany bocznej tworzy....
wololo: (1) Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma krawędź o długości 4.
Oblicz pole jeśli przekątna ściany bocznej tworzy:
a) z krawędzią podstawy kąt 60'
b) z krawędzią boczną kąt 30'
c) z przekątną graniastosłupa kąt 60'
____________________________________________________________
(2) Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma krawędź o długości 8.
Oblicz długość przekątnej graniastosłupa jeśli tworzy ona:
a) z przekątną podstawy kąt 30'
b) z jedną z krawędzi bocznych kąt 30'
c) z przekątną jednej ze ścian bocznych kąt 60'
6 paź 19:41
Mila:

Niedokładnie napisałeś treść zadania.
a=4
a i b)
H
2=8
2−4
2
H=4
√3
P
c=2*4
2+4*(4*4
√3)
==================
6 paź 20:43
Mila:
w (c) wg mnie mógłby być kąt 30o .
Sprawdź treść zadania.
6 paź 21:21