kula, czasza
pjurek: Kula ma promień 6, została przecięta płaszczyzną której odległość od środka kuli wynosi 3.
Wyznacz objętość czaszy kuli wyznaczonej przez tę płaszczyznę.
Żeby zrobić to zadanie muszę użyć wzoru na czaszę na pewno... V=πh2R−(π/3)h3
Dane, które muszę podstawić to by było odpowiednio R = 6 i h = 3, długość h wynikałaby z tego,
że
skoro odległość płaszczyzny od kuli wynosi 3 to pozostałe 3 byłoby wysokością czaszy?
Prosiłbym o potwierdzenie
6 paź 16:31
ite: tak, zgadza się
6 paź 17:01
pjurek: Dziękuję.
6 paź 17:12