nie rozumiem
ola: Wyznacz liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
W przypadku istnienia rozwiązań wyznacz je.
|x−6|+|x+1|=8
Proszę o pomoc w jednej rzeczy:
rozważam trzy przedziały:
(
∞,−1) , <−1,6), <6,
∞)
wyniki mam dobre, ale...
gdy zapisuję:
− brak rozwiązań jeśli m∊(−
∞,7)
− ma dwa rozwiązania jeśli m∊ <7,
∞) −−−−− DLACZEGO TU PRZEDZIAŁ POWINIEN BYĆ NIEDOMKNIĘTY


− ma nieskończenie wiele rozwiązań jeśli m=7
Proszę tylko o wytłumaczenie dlaczego te przedział nie możne być domknięty ?
6 paź 15:27
Jerzy:
Przecież w równaniu nie ma parametru.
6 paź 15:32
ola: poprawka przepraszam
|x−6|+|x+1|=m
6 paź 15:39
ABC:
dla m=7 masz nieskończenie wiele rozwiązań a skoro nieskończenie wiele to nie dwa

dwa masz jak będziesz "ciut" wyżej niż 7
6 paź 15:45
jj:
∞Δt
6 paź 15:46
ola: jj: nie rozumiem ?
6 paź 15:49
ABC:

taki wykres ci wyszedł ?
6 paź 15:58
ola: Dziękuję zrozumiałam
6 paź 16:00
Mila:
(1) |x−6|+|x+1|=m
|x−6|+|x+1|=|x−6|+|−x−1|≥|x−6−x−1|=7 − najmniejsza wartość lewej strony równania (1)
równość zachodzi dla x∊<−1,6>⇔
Równanie posiada nieskończenie wiele dla m=7.
6 paź 18:01