Ciąg liczbowy (a-1, b-17, c-122) jest arytmetyczny
borixon: Ciąg liczbowy (a−1, b−17, c−122) jest arytmetyczny, zaś ciąg (a,b,c+9) jest geometrycznym
ciągiem rosnącym. Wiedząc, że a+c=121 wyznacz ten ciąg.
Podaj a i b.
6 paź 13:56
janek191:
( a − 1, b − 17, c − 122) ciąg arytmetyczny, więc
2*( b − 17) = a − 1 + c − 122
Ciąg ( a, b, c + 9) jest geometryczny, więc
b
2 = a*( c + 9)
oraz
a + c = 121
Należy rozwiązać układ trzech równań
6 paź 14:03
ICSP: x,y,z − tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2y = x +z
x,y,z − tworzą ciąg geometryczny ⇒ y2 = xz
Dostajesz trzy równania z trzema niewiadomymi.
Wystarczy taki układ równań rozwiązać.
6 paź 14:03