Potrzebuje na poniedziałek
Julia : Podczas ulewnego deszczu na podwórko Ady spadło 9000 litrów wody. Ziemię pokryła warstwa wody o
wysokości 10mm. Jaka jest powierzchnia podwórka? Powierzchnię podwórka podaj w arach (1ar =
100m2).
5 paź 23:20
Mila:
10mm=1cm=0,1dm
1litr=1 dm3=
V=Pp*0,1dm
9000dm3=Pp*0.1dm /*10
90 000dm2=Pp
1m2=10dm*10dm=100dm2
Pp=900m2=.?.. ar
5 paź 23:31
Rong Le: 9000l= 9000dm
3
10mm= 1cm= 0,1dm
0,1dm*x dm
2= 9000dm
3
| | 9000 | |
x= |
| =...... dm2 (policz to bedzie powierzchnia podworka w dm2 zamien do na metry |
| | 0,1 | |
2
1m= 10dm
1m
2= 10dm*10dm= 100dm
2
Juz masz wszystko do policzenia
5 paź 23:37
Rong Le:
5 paź 23:38