.
I CO DALEJ?:
x (x+2) = −5 (−3)
21 lut 18:20
tim: Z proporcji:
ad = bc
21 lut 18:22
tim: A potem: Wymnóż.
x2 + 2x = 15
21 lut 18:22
Godzio:
x2 + 2x = 15
x2 + 2x − 15 =0
Δ=64
√Δ = 8
x1 = ...
x2 = ...
21 lut 18:23
I CO DALEJ?: to akurat wiem i juz zastosowalem, ale nie wiem co zrobic z x i x2 pozniej
21 lut 18:23
I CO DALEJ?: probowalem z delta, ale wyniki sie nie zgadzaly z ksiazkowymi
21 lut 18:24
tim: x2 + 2x − 15 = 0
x2 − 3x + 5x − 15 = 0
x(x − 3) + 5(x − 3) = 0
(x+5)(x−3) = 0
....
21 lut 18:24
I CO DALEJ?: powinno wyjsc x=−5 i x=3
21 lut 18:25
I CO DALEJ?: dzieki, musialem cos z delta wczesniej pomylic.
21 lut 18:33