Pytanie
Rong Le: | | |x−1| | |
czy funkcja f(x)= |
| jest funkcja wymierna ? |
| | |x|−1 | |
5 paź 19:54
jc: Czy to jet iloraz wielomianów?
5 paź 20:06
Rong Le: Zbyt trudne pytania zadajesz w sobote
5 paź 20:07
Rong Le: Ok . Mam rozumiec tak
Jesli w liczniku lub w mianowniku wystepuje wyrazenie z wartoscia bezwzgledna to taka funkcja
nie ejst wymierna
To samo bedzie jesli jednoczesnie w liczniku i w mianowniku wystepuja wartosci bezzgledne to
takie wyrazenie nie jest wymierne . tak ?
5 paź 20:13
Jerzy:
| | 1 | |
Dobre pytanie. Czy np. funkcja: f(x) = |
| jest funkcją wymierną ? |
| | x | |
5 paź 20:15
Jerzy:
Przeczytaj uważnie definicję funkcji wymiernej.
5 paź 20:16
Rong Le: Jerzy mam takie cwiczenie w ksiazce i sposrod wielu funkcji mam tylko ta jedna z wartoscia
bezwzglena i pytanie jest wlasnie o nia
5 paź 20:18
Rong Le: Funkcja wymierna jest to iloraz wielomianow jednej zmniennej
5 paź 20:20
Rong Le: Po prostu |x|−1 nie jest wielomianem bo wielomian jednej zmiennej jest okreslony wzorem
W(x)= a0a1x+a2x2+a3x3+.....+ anxn
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
To juz wszystko wyjasnia .
5 paź 20:24
Pan Kalafior:
Machanie rękoma. Funkcje wymierne są ciągłe, a w punktach gdzie nie są określone,
ich moduły dążą do ∞. Ta funkcja nie może więc być funkcją wymierną, bo
granice w 1 ma ±1.
5 paź 20:58
Rong Le: Dobre spostrzezenia
Nie mialem jeszcze granic . dziekuje Ci .
5 paź 21:09
Jerzy:
Panie Kalafiorze,funkcja f(x) = 1/x nie jest ciągła,a jest funkcją wymierną.
5 paź 21:14
Pan Kalafior: Jest ciągła.
5 paź 21:39
Jerzy:
A jaką przyjmuje wartość dla: x = 0 ?
5 paź 21:41
Pan Kalafior: Żadną
5 paź 21:43
Jerzy:
No to jakim cudem jest ciągła ?
5 paź 22:41
jc: Po prostu jest ciągła.
Jaką masz definicję ciągłości? Może wg Twojej nie jest.
5 paź 22:47
Jerzy:
Racja, jest ciągła w swojej dziedzinie

Teraz pytanie: czy funkcja stała jest funkcją wymierną ?
5 paź 23:10
Rong Le: | | 3 | |
wedlug mnie tak bo np y=3= |
| |
| | 1 | |
5 paź 23:26
PW: Dyplomatyczna odpowiedź na postawione pytanie brzmi:
Funkcja
jest
kawałkami wymierna, tzn. jej dziedzinę można podzielić na kilka kawałków, tak że na
każdym z nich jest to funkcja wymierna.
6 paź 11:26
ABC:
| | x3−1 | |
taka dygresja :to jest wykres funkcji wymiernej |
| więc to co napisano 5.X 20:58 |
| | x−1 | |
nie jest prawdą.
6 paź 12:23
Pan Kalafior:
Jest prawdą dla funkcji wymiernych f(x)/g(x), f, g wielomiany, g ≠ 0, nwd(f, g) = 1
To miał być zarys idei a nie dowód
7 paź 04:04