matematykaszkolna.pl
Pytanie Rong Le:
 |x−1| 
czy funkcja f(x)=

jest funkcja wymierna ?
 |x|−1 
5 paź 19:54
jc: Czy to jet iloraz wielomianów?
5 paź 20:06
Rong Le: Zbyt trudne pytania zadajesz w sobote emotka
5 paź 20:07
Rong Le: Ok . Mam rozumiec tak Jesli w liczniku lub w mianowniku wystepuje wyrazenie z wartoscia bezwzgledna to taka funkcja nie ejst wymierna To samo bedzie jesli jednoczesnie w liczniku i w mianowniku wystepuja wartosci bezzgledne to takie wyrazenie nie jest wymierne . tak ?
5 paź 20:13
Jerzy:
 1 
Dobre pytanie. Czy np. funkcja: f(x) =

jest funkcją wymierną ?
 x 
5 paź 20:15
Jerzy: Przeczytaj uważnie definicję funkcji wymiernej.
5 paź 20:16
Rong Le: Jerzy mam takie cwiczenie w ksiazce i sposrod wielu funkcji mam tylko ta jedna z wartoscia bezwzglena i pytanie jest wlasnie o nia
5 paź 20:18
Rong Le: Funkcja wymierna jest to iloraz wielomianow jednej zmniennej
5 paź 20:20
Rong Le: Po prostu |x|−1 nie jest wielomianem bo wielomian jednej zmiennej jest okreslony wzorem W(x)= a0a1x+a2x2+a3x3+.....+ anxn −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− To juz wszystko wyjasnia .
5 paź 20:24
Pan Kalafior: Machanie rękoma. Funkcje wymierne są ciągłe, a w punktach gdzie nie są określone, ich moduły dążą do . Ta funkcja nie może więc być funkcją wymierną, bo granice w 1 ma ±1.
5 paź 20:58
Rong Le: Dobre spostrzezenia Nie mialem jeszcze granic . dziekuje Ci .
5 paź 21:09
Jerzy: Panie Kalafiorze,funkcja f(x) = 1/x nie jest ciągła,a jest funkcją wymierną.
5 paź 21:14
Pan Kalafior: Jest ciągła.
5 paź 21:39
Jerzy: A jaką przyjmuje wartość dla: x = 0 ?
5 paź 21:41
Pan Kalafior: Żadną
5 paź 21:43
Jerzy: No to jakim cudem jest ciągła ?
5 paź 22:41
jc: Po prostu jest ciągła. Jaką masz definicję ciągłości? Może wg Twojej nie jest.
5 paź 22:47
Jerzy: Racja, jest ciągła w swojej dziedzinie emotka Teraz pytanie: czy funkcja stała jest funkcją wymierną ?
5 paź 23:10
Rong Le:
 3 
wedlug mnie tak bo np y=3=

1 
5 paź 23:26
PW: Dyplomatyczna odpowiedź na postawione pytanie brzmi: Funkcja
 |x−1| 
f(x) =

|x|−1 
jest kawałkami wymierna, tzn. jej dziedzinę można podzielić na kilka kawałków, tak że na każdym z nich jest to funkcja wymierna.
6 paź 11:26
ABC: rysunek
 x3−1 
taka dygresja :to jest wykres funkcji wymiernej

więc to co napisano 5.X 20:58
 x−1 
nie jest prawdą.
6 paź 12:23
Pan Kalafior: Jest prawdą dla funkcji wymiernych f(x)/g(x), f, g wielomiany, g ≠ 0, nwd(f, g) = 1 To miał być zarys idei a nie dowód
7 paź 04:04