dzielnik
Maciess: Znaleźć dzielnik nieparzysty mniejszy od 100.
221−1
Rozbiłem wzorem skróconego mnożenia ale znajduje tylko 127. Jakas wskazówka?
5 paź 16:59
Krzysiu: a7−1 = (a−1)(...)
a=23
5 paź 17:10
Maciess: (27)3−1=(27−1)(1+27+214)
pierwszego nawiasu bardziej nie rozbije, a nie widze co mógłbym zrobić z drugim
5 paź 17:16
Krzysiu: napisałem
5 paź 17:34
Słoniątko:
zamiast (2
7)
3 trzeba (2
3)
7
5 paź 17:35
Maciess: Wiedziałem, że mój mózg się zastał, ale nie wiedziałem, że aż tak!

Dziękuje Krzysiu i
Słoniątko za pomoc.
5 paź 17:38
Rong Le:
(27−1)=
an−bn= (a−b)(an−1+an−2b+an−3b2+ .....+ abn−2+ bn)
prawdziwy dla dowolnych a i b i n∊C+
5 paź 18:04
Rong Le: +bn−1 ma byc na koncu . Przepraszam
5 paź 18:06
Mariusz:
def divisors(n):
i = 1
D = []
while(n > 1):
i+=1
while(n%i == 0):
D.append(i)
n //= i
return D
Chciałem nieco przyspieszyć i wyszły dzielniki pierwsze
Spróbuj pobawić się tym kodem może uzyskasz coś szybszego niż O(n)
6 paź 06:04