grupy
student: Czy zbiór macierzy nieosobliwych tworzy na ogół grupę abelową?
5 paź 14:01
jc: nie
5 paź 14:03
student: Dzięki
5 paź 14:14
student: A jeżeli Zp, gdzie p to liczba pierwsza, jest ciałem. A dlaczego dla p innych niż liczba
pierwsza to nie jest ciało?
5 paź 14:21
jc: W ciele każdy element ≠ 0 jest odwracalny.
Jeśli p=a*b (zwykłe mnożenie), a,b ≠ 1,0, to nie odwrócimy b.
Gdyby się dało, to mielibyśmy:
a*b = 0, b*c = 1, 0=0*c=(a*b)*c = a*(b*c)=a*1=a (mnożenie w Zp).
5 paź 15:08
student: dzieki raz jeszcze
5 paź 15:42
student: Chociaż nie do końca rozumiem, co wnosi ta ostatnia linijka...
5 paź 15:50
student: a*b = 0, b*c = 1 skąd te założenia?
5 paź 15:50
jc: Załóżmy że p jest liczbą złożoną. p=a*b, a,b > 1. a i b są elementami Zp.
Wtedy a*b=0 w Zp.
Gdyby istniał element odwrotny do b, to mnożąc obie strony przez ten element,
dostalibyśmy a=0, ale a≠0, bo 0<a<p.
Sprzeczność oznacza, że nie ma elementu odwrotnego do a, a więc Zp
nie jest ciałem.
5 paź 15:58