matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedstaw wyrażenie w jak najprostszej postaci
Kornelia:
15+3
√
21
X =
√
32
Ten pierwszy pierwiastek dotyczy całego wyrażenia
5 paź 12:33
Blee:
1
1
1
15 + 3
√
21
=
*( 30 + 2*3*
√
21
) =
*( 9 + 2*3*
√
21
+ 21) =
(3 +
√
21
)
2
2
2
2
więc:
3+
√
21
x =
√
(3+
√
21
)
2
/64
=
8
5 paź 13:01