funkcja odwrotna
Rong Le: mam wyznaczyc funcje odwrotna do
y=22x−5+6
y=logx−5 4x+2
dziekuje
prosilbym po kolei
5 paź 12:06
Jerzy:
A gdyby było tak: y = 22x
5 paź 12:25
Rong Le: Wiem tylko ze bedzie w 1 logarytmiczna a w drugiej wykladnicza
Mozesz pokazac?
5 paź 12:42
Bleee:
Spróbuj odpowiedzieć na pytanie Jerzego
5 paź 12:45
Rong Le: Nie wiem .
5 paź 12:45
Bleee:
I przy okazji − − − ta druga funkcja NA PEWNO tak właśnie wygląda?
5 paź 12:46
Jerzy:
y = ax ⇔ x = logay
5 paź 12:51
Blee:
Jeżeli druga funkcja NAPRAWDĘ tak własnie wygląda, to jest to zadanie 'dodatkowe', wykraczające
poza 'poziom dzisiejszego nauczania'.
Z całą pewnością nie jeden (dzisiejszy) student matematyki miałby nie mały problem z
wyznaczeniem funkcji odwrotnej do funkcji y(x) = logx−5(4x) + 2
5 paź 12:54
Rong Le:
ja ja wymyslilem (ta druga )
5 paź 13:24
Jerzy:
To nie dawaj takich przykładów,bo pewnie nie znajdziesz takich w zbiorach zadań

Co do pierwszego, doprowadź prawą stronę do postaci: 4
x
5 paź 13:27
Rong Le: Taki mm przyszedl do glowy
Np jaki bys proponowal do logarytmicznej funkcji zeby wyznaczyc do nie odwrotna ?
5 paź 14:18
Jerzy:
y = log2x
5 paź 14:20
Rong Le: y=4x−5+6
5 paź 14:20
Rong Le: Witaj

Bo w ogole zapomnialem sie przywitac Z Toba .
5 paź 14:21
Jerzy:
Cześć

Dobra, teraz z prawej strony ma zostać tylko : 4
x
5 paź 14:30
Jerzy:
Trochę ci zamotałem.
| | 22x | |
y − 6 = |
| i teraz przekształcaj. |
| | 25 | |
5 paź 14:34
Jerzy:
14:20 jest źle, bo: 22x − 5 ≠ 4x − 5
5 paź 14:40
Rong Le: 22x= (y−6)*25
22x= 32y−192
4x= 32y−192
5 paź 15:16
Rong Le:
zamiana zmiennych
4y= 32x−192
Co teraz Jerzy ?
5 paź 15:19
Jerzy:
Definicja logarytmu.
5 paź 15:20
Jerzy:
Patrz 12:51
5 paź 15:21
Rong Le: Jerzy 
napisz mi to a nie kazesz mi myslec w sobote

. Dzieki
5 paź 15:24
Jerzy:
y = log4(32x − 192)
5 paź 15:29
Rong Le: y=log4(32x−192)
tak bedzie ?
5 paź 15:29
Rong Le:
5 paź 15:31
Rong Le: A ta bedzie tak y=log2x dla x>0
x= 2y
y=2x (odwrotna ) i musi byc dla x>0
5 paź 15:33
Blee:
dlaczego dla x>0

f(x) = log
2x ; D
f = R
+ ; ZW = R
f
−1(x) = 2
x ; D
f = R ; ZW = R
+
5 paź 15:36
Blee:
dziedziną funkcji odwrotnej ma być zbiór wartości funkcji pierwotnej
5 paź 15:37
Rong Le: czesc

Wzialem definicje logarytmu .
napisz mi co bylo takie trudne w tej funkcji co najpierw
5 paź 15:39
Jerzy:
To,że zmienna x występuje zarówno w podstawie logarytmu i liczbie logarytmowanej.
5 paź 15:47
Rong Le: No to rozpatrzmy tak funkcje
y=logx−52⇒ ac=b to (x−5)y=2
co mam dalej zrobic
5 paź 15:57
Jerzy:
Odpuścić i rozwiązywać zadania ze zbiorów.
5 paź 16:10
Rong Le: OK
5 paź 16:13
Rong Le: Nie dopisales ze ze zbiorow zadan a ja pomyslalem ze mam sie wziac w ogole za zbiory
5 paź 18:20
Jerzy:
Oczywiście miałem na myśli zbiory zadań zawierających funkcje odwrotne
5 paź 18:28