proszę o pomoc
bjkm: −x9 + 4x6 + 28x3 +32≥0
5 paź 08:17
Mariusz:
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon11/mon1110.pdf
−x
9 + 4x
6 + 28x
3 +32=0
z=−x
3
z
3+4z
2−28z+32=0
1 4 −28 32
−4/3 1 8/3 −284/9 2000/27
−4/3 1 4/3 −100/3
−4/3 1 0
−4/3 1
| | 4 | | 100 | | 4 | | 2000 | |
(z+ |
| )3− |
| (z+ |
| )+ |
| =0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
y=u+v
(u+v)
3=u
3+3u
2v+3uv
2+v
3
(u+v)
3=u
3+v
3+3uv(u+v)
| | 100 | | 2000 | |
u3+v3+3uv(u+v)− |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 2000 | | 100 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 2000 | | 1000000 | |
t2+ |
| t+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
z=−8
z
3+4z
2−28z+32=0
z
3+8z
2−4z
2−32z+4z+32=0
z
2(z+8)−4z(z+8)+4(z+8)=0
(z+8)(z
2−4z+4)=0
(z+8)(z−2)
2=0
Rzeczywiste miejsca zerowe wielomianu −x
9 + 4x
6 + 28x
3 +32 to
x
1=2
x
2=−
3√2
x
3=−
3√2
x∊(−
∞,2>
5 paź 09:12
WhiskeyTaster: Albo spróbuj najpierw szukać pierwiastków wymiernych.
5 paź 09:46
Mila:

−x
9 + 4x
6 + 28x
3 +32≥0⇔
(1) x
9−4x
6−28x
3−32≤0
1) Podstawienie:
x
3=t
t
3−4t
2−28t−32≤0
2) Szukamy pierwiastków wymiernych w(t)=t
3−4t
2−28t−32:
w(±1)≠0
w(2)=8−16−56−32≠0
w(−2)=−8−16+56−32=0⇔t=−2 jest pierwiastkiem wielomianu w(t)
Dzielimy w(t) przez (t+2): t=−2
1 −4 −28 −32
1 −6 −16 0
t
3−4t
2−28t−32=(t+2)*(t
2−6t−16)
Δ=100
t=−2 lub t=8
3) w(t)=(t+2)
2*(t−8)
2≤0⇔
(x
3+2)
2* (x
3−8)≤0
(x
3+2)
2*(x−2)*(x
2+2x+4)≤0
(x
3+2)
2 ≥0 dla x∊R,(równe 0 dla x
1=−
3√2) , x
2+2x+4>0 dla x∊R (Δ<0)
odp.
x≤2
5 paź 19:17
Mariusz:
WhiskeyTaster: Jakoś nie chciało mi się sprawdzać tych pierwiastków bo to
po pierwsze nie zawsze jest szybsze po wtóre nie daje gwarancji że pierwiastek znajdziemy
6 paź 04:40
WhiskeyTaster: Mariusz, wiem o tym doskonale. Po prostu nie ma co się oszukiwać − przedstawiony przez Ciebie
sposób jest ciekawy i chętnie go sobie przyswoję, więc dziękuję za podanie linku do PDFa, ale
jednocześnie ta metoda może sprawić problem dużej części uczniów szkół średnich. A zadanie
wygląda właśnie na ten poziom nauczania.
6 paź 10:51