Metryki
WhiskeyTaster: Proszę o sprawdzenie: Mamy niepusty zbiór X oraz (Y, d) − przestrzeń metryczna. Niech f: X → Y
będzie funkcją 1−1. Mam sprawdzić, że df(x, y) = d(f(x), f(y)) jest metryką na X.
Skoro df(x, y) ma być metryką, to musi spełniać trzy założenia:
(1) df(x, y) = 0 ⇔ x = y
df(x, y) = d(f(x), f(y)), ale wiemy, że d jest metryką na Y, więc f(x) = f(y). Funkcja f jest
1−1, stąd f(x) = f(y) ⇔ x = y.
(2) df(x, y) = d(f(x), f(y)), ale skoro d jest metryką na Y, to d(f(x), f(y)) = d(f(y), f(x)).
Więc df(x, y) = d(f(y), f(x)) = df(y, x).
(3) df(x, z) = d(f(x), f(z)), ale d jest metryką na Y, więc d(f(x), f(z)) ≤ d(f(x), f(y)) +
d(f(y), f(z)) = df(x, y) + df(y, z).
Więc ostatecznie df(x, z) ≤ df(x, y) + df(y, z)
5 paź 00:42
Pan Kalafior:
Jest dobrze.
5 paź 04:29
WhiskeyTaster: Dziękuję, Panie Kalafiorze.
5 paź 08:31