LOGIKA
bluee: Zaprzecz zdaniom:
A). (3 < 2) (3 + 2 = 5)
B).(3 2) (3 + 2 = 5)
4 paź 21:43
bluee: Tak wszędzie jest koniunkcja ⋀.
4 paź 21:44
Jerzy:
∼(A ∧ B) = ∼A ∨ ∼B
4 paź 22:03
bluee: Czyli powinnam zapisać to tak:
(3>2)⋀(3+2≠5)
(0⋀0)⇔0
5 paź 11:54
bluee:
5 paź 12:32
WhiskeyTaster: Podpunkt (b) jest niezrozumiały. Co do (a), w ogóle nie czytasz, co napisał Jerzy. Koniunkcja
jest zamieniana na alternatywę. Dodatkowo źle zaprzeczasz.
~(3 < 2) = (3 ≥ 2), ponieważ "nieprawda, że trzy jest mniejsze od dwóch", więc mamy "trzy jest
większe lub równe od dwóch".
5 paź 13:11
bluee: Czytam

Po prostu źle zrozumiałam.
Powinno być (3>=2)⋁(3+2≠5)
5 paź 13:54
bluee: Chodzi mi o to czy powinnam zapisać w rozwiązaniu koniunkcję i alternatywę
5 paź 13:55
bluee: Co do b). (3>2) ∧(2+3=5)
5 paź 13:56
WhiskeyTaster: Tylko co rozumiesz poprzez zapisanie w rozwiązaniu koniunkcji i alternatywy? Chyba chodzi Ci o
to, w jakiej formie to zostawić? W formie zaprzeczenia, nie rozważamy prawdziwości zdań,
ponieważ polecenie jest całkiem inne.
Zaprzeczasz koniunkcję, dostajesz alternatywę. W podpunkcie (b) robisz analogicznie. Ogółem te
zaprzeczenia to prawa De Morgana, jakbyś chciała wiedzieć, czego szukać.
5 paź 16:06