Wzory redukcyjne jak ich użyć?
Ery: uprość wyrażenie korzystając ze wzorów redukcyjnych
sin(π + α)
tg(3π − α)
4 paź 18:34
Jerzy:
sin(π − (−α)) = sin(−α) = −sinα
4 paź 18:36
Jerzy:
tg(−α) = − tgα
4 paź 18:41
4 paź 18:48
Jerzy:
Z tg i ctg jest nieco inaczej niż podaje Gustlik , bo okresem zasadniczym tych funkcji
jest π,a nie 2π.
4 paź 18:53
Ery: A to? Jak zrobić?
tg(3π − α).
2
4 paź 19:54
Jerzy:
tg(270 − α) = ctgα
przy nieparzystej wielokrotności kąta 90 funkcja przechodzi w kofunkcję, a 270 − α to |||
ćwiartka,a tam tg jest dodatni.
4 paź 20:00