Zadanie
WhiskeyTaster: Mam pewne pytanie o zadanie: Ustal, ilu teoretycznie wyrazów szeregu
| | (−1)k | |
π = 4∑k=0∞ |
| potrzeba, aby obliczyć wartość π z błędem mniejszym niż 10−5. |
| | 2k+1 | |
Czy jest jakiś sposób, by to wyznaczyć bez użycia komputera?
4 paź 11:15
jc: Wydaje mi się, że sumy częściowe na zmianę są większe − mniejsze od sumy szeregu.
| | 1 | |
różnica pomiędzy kolejnymi sumami = |
| −U{2k+1}=U{2}{{4k2−1} |
| | 2k−1 | |
Wszystko mnożymy przez 4, wiec 2/k
2 < 10
−5
k
2 > 2*10
5
k > 500 powinno wystarczyć
4 paź 11:56
jc: | 1 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| 2k−1 | | 2k+1 | | 4k2−1 | |
4 paź 11:57
WhiskeyTaster: Okej, czyli tak w zasadzie szukamy dla jakich k różnica między kolejnymi sumami częściowymi
jest mniejsza od zadanej wartości? Tylko zastanawia mnie, jak to sobie wyobrazić. Mamy pewną
sumę częściową SN, która zbiega do g przy N → ∞, tak? I tak samo jest dla tego szeregu, że
zbiega on do π. Ale dla pewnych argumentów po prostu będzie ta suma częściowa mniejsza od π o
tyle, o ile chcemy?
4 paź 12:33
jc: Nie, ale w tym przypadku chyba tak.
4 paź 12:36
jc: Poza tym chyba bzdury napisałem

, ale teraz już wychodzę ....
4 paź 12:39
WhiskeyTaster: W porządku, jeśli znajdziesz chwilę czasu i chęci, byłbym wdzięczny. Nie spieszy się.
4 paź 12:46
4 paź 16:43
WhiskeyTaster: O, dziękuję, Słoniątko, teraz powinienem sobie z tym poradzić.
4 paź 18:36
jc: grupujemy po 2
| | 1 | | 1 | |
suma = ∑k=0∞ ( |
| − |
| ) |
| | 4k+1 | | 4k+3 | |
| | 1 | | 1 | |
Resztan = ∑k=n∞ ( |
| − |
| ) |
| | 4k+1 | | 4k+3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
< ∑k=n∞ ( |
| − |
| ) = |
| |
| | 4k | | 4k+4 | | 4n | |
| | 1 | |
W przypadku sumy nieparzystej liczby składników błąd zwiększy się od |
| . |
| | 4n+1 | |
4 paź 20:35
WhiskeyTaster: Sprawdzę to jakoś później i dam znać. Dziękuję za pomoc.
5 paź 00:45