x^2=-1 Wyjaśnię ktoś liczby zaspolone
PirchHD: W jaki sposób kwadrat liczby ma ujemny wynik

wyjaśni mi ktoś co to są te liczbu zespolone.
Albo wyśle mi jakiś dobry filmik gdzie ktoś to tłumaczy po polsku. Nigdy nie miałem problemów
z matemtyka poszedłem na studia a tutaj załamanie mojego całego świata. Pozdrawiam
4 paź 09:54
Jerzy:
Liczbę zespoloną możemy zapisać jakp: z = a + bi , gdzie a,b to liczby rzeczywiste, natomiast
"i" ,to tzw. jednostka urojona równa i = √−1 , a zatem i2 = −1
Liczbę a nazywamy częścią rzeczywistą liczby zespolonej,liczbę b częścią urojoną.
4 paź 09:59
piotr: Skojarzenie:
Odkrycie wielkości niewymiernych wstrząsnęło pitagorejczykami, podważyło bowiem ich podstawowe
przekonanie, że „cały świat jest harmonią i liczbą”.
4 paź 11:32
V: musisz isć na korepetycje skoro nie umiesz sam tego wyczytać w podręcznikach
4 paź 12:33
4 paź 21:01
Dziadek Mróz:

Gdy masz np taką funkcję:
f(x) = (x − 3)
2 + 2
To licząc tradycyjnie miejsca zerowe dojdziesz do wyniku Δ < 0 i wniosku brak miejsc zerowych
rzeczywistych. Jednakże istnieją tutaj miejsca zerowe urojone:
f(x) = x
2 − 6x + 11
Δ = 36 − 44 = −8
√Δ =
√−8 =
√−1*
√8 =
√−1*2
√2 = 2
√2i
| | 6 ± 2√2i | |
x1/2 = |
| = 3 ± √2i |
| | 2 | |
x
1 = 3 +
√2i
x
2 = 3 −
√2i
4 paź 22:58
Dziadek Mróz:
4 paź 23:02
Pan Kalafior:
Kwadrat liczby rzeczywistej nadal jest dodatni. To naiwne myśleć że matematyka
kończy się na liczbach rzeczywistych.
Tutaj też głupia nazwa, jednostka urojona, czy też liczba czysto urojona.
Liczby zespolone są tak samo urojone jak rzeczywiste.
A to zdziwienie moim zdaniem nieuzasadnione.
Jest tyle zbiorów liczbowych, liczby naturalne, całkowite, wymierne.
Nikt nie pyta się i nie dziwi że istnieją, i nikogo 'świat' nie pęka.
Spotykasz się z tak różnorodnymi zbiorami, a dopiero teraz się dziwisz, gdy
natykasz się na liczby zespolone?
5 paź 04:26