Zadanie
karolek: dla pewnej dodatniej liczby całkowitej n dopisano na koncu pewną cyfrę, uzyskując w ten sposób
liczbę 13 razy większą od liczby n. Wyznacz wszystkie liczby n o tej własności
3 paź 23:33
karolka:
n −− pewna liczba
10n +b −− liczba po dopisaniu cyfry b={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
10n+b= 13n
3n=b to n=1 i b=3 lub n=2 i b=6 lub n=3 i b=9
1, 13
2, 26
3, 39
4 paź 00:09
4 paź 00:32
Blee:
a przy okazji −−− juniorzy to taki przedział wiekowy?
4 paź 01:06
ICSP: Szkoła podstawowa.
4 paź 14:03
VV: poniżej 6 latka
4 paź 15:22