xxxx
6latek: Funkcja f jest funkcja nieparzysta okreslona na zbiorze R
Ile wynosi f(0) ?
Mam w odpowiedzi ze f(0)=0 ale nie bardzo wiem dlaczego
Wiem natomiast ze funkcja nieparzysta
⋀x∊D (−x∊D)i f(−x)=−f(x)
Co to wystarczy podstawic za x=0?
Albo moze chodzi tutaj o to ze wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny wzgledem punktu
(0,0) ?
3 paź 22:40
Saizou :
Funkcja nieparzysta to dla każdego x
f(−x)=−f(x)
f(−x)+f(x)=0
f(−0)+f(0)=0 dziwny zapis, bo nie ma −0

2f(0)=0
f(0)=0
PS. Jedna i druga argumentacja jest poprawna
3 paź 22:43
6latek: dziekuje Ci
3 paź 22:44