fggfd
Burczyk: W zbiorze liczb całkowitych Z dane jest działanie ∗, gdzie x∗y = x +|y| dla x, y ∈ Z.
(a) Zbadać przemienność i łączność działania ∗.
(b) Czy w zbiorze Z istnieje element neutralny działania ∗?
3 paź 21:13
Bleee:
Dla x>0 i y<0 mamy
x*y = x −y
y*x = y+x
Wniosek?
3 paź 21:23
Pan Kalafior:
a) przemienność −> patrz wyżej
(x*y)*z = x+|y|+|z|, x*(y*z) = x+|y+|z||
Widać że łączne też nie jest.
Np. z = 1, y = −1, x = 0
b)
x*e = x to e = 0
Odwrotnie, 0 to element neutralny
5 paź 03:57
Bleee:
Kalafior, ale już
e*x = x nie istnieje dla x<0
5 paź 10:25
Pan Kalafior:
Mój błąd, nie ma elementu neutralnego.
5 paź 16:04