Udowodnić następujące warunki w dowolnym ciele uporządkowanym
Karolina: Udowodnić następujące warunki w dowolnym ciele uporządkowanym
a) jeżeli x > 0, to −x < 0, i odwrotnie;
b) jeżeli x > 0 i y < z, to xy < xz;
c) jeżeli x < 0 i y < z, to xy > xz;
3 paź 21:11
jc: suma i iloczyn liczb dodatnich są dodatnie
(a)
a < b ⇔ 0 < b−a (definicja)
0 < x = 0 − (−x) ⇔ −x < 0
(b)
0 < x, y < z
0 < x, 0 < z−y
0 < x(z−y) = xz − xy
xy < xz
(c)
x < 0, y<z
0 < 0 − x = −x, 0 < z−y
0 < (−x)(z−y) = xy − xz
xz < xy
3 paź 21:50