funkcja jest rosnaca
6latek: Zadanie
Funkcja f(x) jest rosnaca w zbiorze R
Zbadaj monotonicznosc nastepujacych funkcji okreslonych w zbiorze R . Podaj przyklady
a) f(−x)
b) f(k*x)
c) f(|x|)
d) |f(x)|
e) f(x−a)+b gdzie aib ∊R
3 paź 20:37
6latek: Np w a) to napewno bedzie malejaca
bo skoro wezniemy np y=2x+4 to f(−x)= −2x+4 jest malejaca ale to pewnie trzeba udowodnic
3 paź 20:44
ite:
a/ Spójrz na definicję funkcji rosnącej:
dla dowolnych x1, x2∊D mamy (x1<x2) ⇒ f(x1)<f(x2)
teraz porównaj −x1 i −x2
3 paź 20:51
6latek: e) tez bedzie rosnaca bo to bedzie przesuniecie o wektor [a,b]
b) bedzie dla k>0 rosnaca
k<0 malejaca
k=0 stala
c) napewno nie bedzie monotoniczna chocby wykres y=sin(\x|)
d) to nie wiem
3 paź 20:54
6latek: Dobry wieczor
ite 
jesli znajdziesz troche czasu mozez napisac tutaj te rozwiazania ?
dziekuje
3 paź 20:56
Saizou :
d) nie będzie monotoniczna np. f(x)=x ale |f(x)|=|x|
3 paź 21:01
ite: a) Analizujemy funkcję f(−x) .
Opieramy się na definicji z /20:51/ x1<x2 //*(−1) więc −x2<−x1
Definicja mówi, że funkcja rosnąca (a f(x) jest rosnąca) mniejszemu argumentowi
przyporządkowuje mniejszą wartość funkcji. Stąd wniosek, że f(−x2)<f(−x1).
Podsumowując: (x1<x2) ⇒ f(−x1)>f(−x2)
Widzimy, że funkcja f(−x) mniejszemu argumentowi przyporządkowuje większą wartość funkcji.
A taka jest definicja funkcji malejącej.
3 paź 21:26
ite: b/ f(k*x)
Założenie: x1<x2 //*(k)
dla k>0 k*x1<k*x2
z własności f(x) wynika, że f(k*x1)<f(k*x2)
Podsumowując: (x1<x2) ⇒ f(k*x1)<f(k*x2) ← f.rosnąca
dla k<0 k*x1>k*x2
z własności f(x) wynika, że f(k*x1)>f(k*x2)
Podsumowując: (x1<x2) ⇒ f(k*x1)>f(k*x2) ← f.malejąca
pozostaje k=0
3 paź 21:39
6latek: na razie bardzo dziekuje Ci .
3 paź 22:02
ite: Jutro też jest dzień ( dobry do nauki : ).
3 paź 22:03
6latek: W takim razie dobranoc
3 paź 22:15