pytanie
6latek: Czy istnieje funkcja
a) rosnaca
b) niemalejaca
ktora odwzorowuje zbior nieskonczony X na zbior skonczony Y ?
jesli tak to dlaczego ?
jesli nie to tez dlaczego ?
3 paź 19:48
Saizou :
a) nie, ponieważ
X− zbiór nieskończony Y−zbiór skończony
f funkcja rosnąca
Przypuśćmy, że y1 jest największym elementem zbioru Y (Y jest skończony, czyli ma element
największy), wówczas istnieje x1 taki, że f(x1)=y1
ale zgodnie z definicją funkcji rosnącej, mogę wziąć x2>x1 takie, że f(x2)>f(x1). czyli
f(x2)>y1, a to oznacza że y1 nie jest największym elementem zbioru Y, czyli sprzeczność,
oznacza to, że Y jest nieskończony
3 paź 20:18
6latek: Dzieki za wytlumaczenie
3 paź 20:21
Saizou :
b) tak, pomyśl nad jakąś funkcją
3 paź 20:24
6latek: Mam w odpowiedzi (teraz spojrzalem
f(x)=[x] x∊<0,10>
A masz moze jakies inne przyklady takich funkcji ?
3 paź 20:32
Saizou :
skoro ma być niemalejąca, w szczególności może być stała
f(x)=1 dla każdego x∊R
3 paź 20:35
6latek: Saizou
Mozesz spojrzec Wyslalem Ci wiadomosc
3 paź 20:38