Funkcje odwrotne
BAI PING TING: Zbuduj funkcje odwrotna do podanej nizej funkcji
Dokonaj zamiany zmiennych i naszkicuj wykresy danej funkcji i funkcji do niej odwrotnej .
Wskazowka
Ustal przedzialy w ktorych dana funcja jest roznowartosciowa
a) y=x
3 x∊R
b) y=
√x−2 x∊<2,
∞)
d) y=x
2 x∊R
e) y=[x] x∊R
f) y=2|x+1| x∊R
Wykresy moze sobie daruje
a) y=x
3
musze wyznaczyc x
x
3= y
x=
3√y
zamiana zmiennych
y=
3√x
Teraz jak wyznaczyc te przedzialy roznowartosciowosci ?
3 paź 16:47
BAI PING TING:

y=
3√x bedzie roznowartosciowa dla x∊(−
∞,
∞)
3 paź 16:50
BAI PING TING: Czy to na razie jest dobrze ?
3 paź 16:52
Jerzy:
3 paź 16:54
Jerzy:
y = x3 jest różnowartościowa w całej dziedzinie.
3 paź 16:56
BAI PING TING:

b) y=
√x−2 x∊<2,
∞)
y
2= x−2
y
2+2=x
x
2+2=y
Tutaj nie wiem co napisac o roznowartosciowosci
Ze jest roznowatosciowa x∊<0,
∞)
3 paź 17:05
janek191:
3 paź 17:15
BAI PING TING: y(x−3)=1
yx= 3y−1
zamiana zmiennych
Funkcja odwrotna jest rownowatosciowa dla x∊R\{0}
3 paź 17:16
BAI PING TING: dzien dobry
janek191 
Pada u Ciebie ?
3 paź 17:17
janek191:
Teraz już nie. Pozdrawiam
3 paź 17:18
BAI PING TING: Wlasnie bylem na spacerze to padalo .Teraz przestalo
3 paź 17:19
BAI PING TING: d) ogolnie to ta funkcja nie ma funkcji odwrotnej bo nie jest roznowartosciowa w calej
dziedzinie
Co tu zrobic?
tak samo bedzie w e) i f) bo te funkcje tez nie sa roznowartosciowe
3 paź 17:35
6latek:

W e) chyba nic nie zrobie
natomiast w d) i f) moze sprobowac przedzialami
y=x
2 x∊<0,
∞)
x=
√y
y=
√x
ta funkcja bedzie roznowartosciowa x∊<0,
∞)
Ale tez y=x
2 jest roznowartosciowa dla x∊(−
∞.0) (moge tutaj domknac to 0 czy juz nie ?
Odwrotna to po zamanie zmiennych y=−
√x i x∊<0,
∞)
Tutaj byloby dobrze
3 paź 19:07
Jerzy:
Ograniczyć dziedzinę.
3 paź 19:09
6latek: Jerzy 
f) juz mam zrobione
w e ) nie znajde takiego przedzialu
3 paź 19:21
Jerzy:
Zauważ,że wykres funkcji odwrotnej jest symetryczny do danej względem prostej y = x i popatrz
na wykres funkcji f(x) =[x]
3 paź 19:29
6latek: OK.
3 paź 19:30