1 | 1 | 1 | ||||
S= | + | + | +... | |||
2 | 4 | 8 |
1 | ||
S jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie równym q= | , zatem | |
2 |
1 | 1 | 1 | |||||||||||||
S=a1* | = | * | =1 | ||||||||||||
1−q | 2 |
|
1 | 1 | 1 | 1 | 1 − (1/2)n | |||||||||||||||
Sn = | + | + ... + | = | * | |||||||||||||||
2 | 4 | 2n | 2 |
|
1 | 1 | |||||||||
Sn → | * | = 1 | ||||||||
2 |
|
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |