Funkcje
BAI PING TING: Podaj przyklady funkcji f i g majacych te sama dziedzine D i ten sam zbior wartosci ,ale
takich ze
a) ⋁x∊D f(x)≠g(x)
b) ⋀x∊D f(x)≠g(x)
c) Czy funkcje spelniajace warunek b) spelniaja warunek a) ?
A odwrotnie ?
3 paź 13:52
BAI PING TING: a) np moglyby byc takie
f(x)= 2x i g(x)= x3 np dla x=2 f(x)=4 a g(x)=8
do b) moglyby byc takie
f(x)= 3x i g(x)= 3x+1
natomiast c ) nie bardzo wiem jak uzasadnic
3 paź 14:11
Jerzy:
a) f(x) = x2 , g(x) = x
b) f(x) = x2 + 1 , g(x) = − x2 − 1
c) NIE
d) NIE
3 paź 14:15
ICSP: Funkcje mają mieć ten sam zbiór wartości.
Ustaliłeś dziedzinę D = { 2 }
I dwie funkcje
f(x) = 2x
g(x) = x3
Te funkcje nie mają takiego samego zbioru wartości.
3 paź 14:17
Słoniątko:
c) jest prawdziwe jeśli dziedzina jest zbiorem niepustym, wskazujesz wtedy dowolny element
dziedziny
3 paź 14:18
Jerzy:
Raczej podał przykład, że dla : x = 2 f(x) ≠ g(x)
3 paź 14:19
BAI PING TING: czesc
ICSP 
Policzylem wartosc funkcji dla argumentu 2
To nie dziedzina
3 paź 14:19
ABC:
ja zrozumiałem że małolat rozpatruje te funkcje o dziedzinie R i zbiorze wartości R
3 paź 14:20
Jerzy:
c) TAK , przyjałem omyłkowo,że w a) f(x) = g(x)
3 paź 14:21
BAI PING TING: dzieki wszystkim .
teraz dluzszy spacer i po spacerze znowu zadanka .
3 paź 14:28