Punkty na plaszczyznie
BAI PING TING: Zaznacz na plaszczyznie wspolrzednych natepujace zbiory punktow
G={(xy): |x| > |y|
H={(x,y): x2≥y2
najpierw G
rozpatruje tutaj 4 przypadki
1)x≥0 i y≥0
x>y ⇒y<x
2) x≥0 i y<0
x>−y ⇒y>−x
3) x<0 i y≥0
−x>y⇒−y>x ⇒y<x
4) x<0 i y<0
−x>−y to y>x
Prosze sprawdzic te 4 przypadki czy dobrze
3 paź 09:30
BAI PING TING:

Z tego wyszlo mi takie cudo Bez prostych y=x i y=−x
3 paź 09:38
Bleee:
Jest ok.
Tylko skoro wiesz jak narysować x = |y| czy też y = |x| to nie musiałeś dzielić na 4 przypadki,
wystarczyły dwa
3 paź 09:40
BAI PING TING: Zbior H
x2≥y2
x2−y2≥0
(x−y)(x+y)≥0
(x+y)≥0 i (x−y)≥0
y≥−x i −y≥−x⇒y≤x
lub
(x+y)≤0 i (x−y)≤0
y≤x i y≥x
Prosze to tez sprawdzic zwlaszzca chodzi mi o zwroty (czy dobre
3 paź 09:44
BAI PING TING: Witam

Dziekuje .
3 paź 09:45
BAI PING TING: tam ma byc y≤−x a nie y≤x
3 paź 09:47
BAI PING TING:

koniunkcja tych nierownosci to bedzie 1 i 2 (czerwone lub zielone
Suma to odrzucamy czerwono zielone w raz z prostymi y=x i y=−x
3 paź 10:01
Blee:
Jest ok, pamięta że proste są zawarte w tym zbiorze.
3 paź 10:36