matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica funkcji
Krzyś:
podaj granicę prawostronną :
1
lim(ctg −
) przy czym lim dąży do zera w plusie
x
21 lut 18:07
Basia:
1
1
x−tgx
−
=
tgx
x
x*tgx
x−tgx →0−0=0 x*tgx → 0*0=0 tw. de l'Hospitala
1
1−
cos
2
x
=
1
tgx + x*
cos
2
x
cos
2
x−1
cos
2
x
=
sinxcosx−x
cos
2
x
cos
2
x−1
=
sinxcosx−x
−sin
2
x
sinxcosx−x
tw. de l'Hospitala
−2sinxcosx
=
cos
2
x−sin
2
x−1
−2sinxcosx
=
−2sin
2
x
cosx
= ctgx →+
∞
sinx
21 lut 18:31