Rozwiąż metodą graficzną i algebraiczną
Adam: Rozwiąż metodą graficzną i algebraiczną:
{x2 + y2 = 10
{x − y + 2 = 0
{x2 + y2 − 2x + 4y − 45 = 0
{2x + y − 5 = 0
{x2 + y2 = 1
{x2 − 6x + y2 − 6y + 10 = 0
2 paź 22:25
okrąg i prosta:
2 paź 22:35
okrąg i prosta:
2) okrąg i prosta
3) dwa okręgi
2 paź 22:35
Adam: Jakieś obliczenia?
2 paź 22:38
2 paź 22:41
Mila:
1)
x
2 + y
2 = 10
{x − y + 2 = 0⇔y=x+2
x
2+(x+2)
2=10
x
2+x
2+4x+4=10
2x
2+4x−6=0 /:2
x
2+2x−3=0
Δ=4+12=16
| | −2−4 | | −2+4 | |
x= |
| =−3 lub x= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x=−3 to y=−1
x=1 to y=3
(−3,−1),(1,3)
2 paź 23:05
Mila:
2)
x2 + y2 − 2x + 4y − 45 = 0⇔(x−1)2−1+(y+2)2−4−45=0
{2x + y − 5 = 0⇔y=−2x+5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−1)2+(y+2)2=50
y=−2x+5
dalej tak, jak wcześniej
2 paź 23:09