Oblicz granicę
kabaczek: Oblicz granicę lim(x−>∞)(√2 * 4√2 * 8√2...212x)
2 paź 22:12
lim:
g=1
2 paź 22:21
piotr: g = √2g
⇒
g=2
3 paź 10:44
Eta:

Wykładnik przy x→
∞ zmierza do 0
zatem 2
0=1
g=1
======
jak napisał ;
lim
3 paź 11:43
jc: Tak, jak napisał Piotr. Rozumowanie słuszne przy założeniu, że granica istnieje.
Wykładnik = 1/2 + 1/4 + 1/8 + .. + 1/2x →1
3 paź 11:59
Eta:
To co ja źle przeczytałam?
3 paź 12:02
piotr: ale mamy iloczyn nieskończony potęg dwójki
2∑(1/2)x = 2
bo
∑1∞(1/2)x = 1
3 paź 12:02
Eta:
Już widzę ...
suma w wykładniku →1
g=2
Sorry
3 paź 12:06