Rozwiąż nierówność
xxx1212: Rozwiąż nierówność:
√x²+6x+9>5−|x|
proszę o pomoc
2 paź 20:49
BAI PING TING: x2+6x+9= (x+3)2
√x2= |x|
|x+3|= 5−x
|x+3|+x=5
teraz przedzialy
1) x∊(−∞,−3)
2) x∊<3,0)
3) x∊<0,∞) dzialaj
2 paź 20:52
BAI PING TING: poprawie
ma byc |x+3|=5−|x|
|x+3|+|x|=5
2 paź 20:53
xxx1212: czyli:
1) −(x+3)>5−(−x)
x<−4
2) x+3>5−x
0>2 / sprzeczność
a jak będzie w 3?
2 paź 20:55
BAI PING TING: x+3+x>5 (bo to oczywiscie nierownosc a nie rownanie
2 paź 20:56
xxx1212: dobra chyba już czaje, dziękuje
2 paź 20:57
BAI PING TING: To napisz rozwiaznie
2 paź 20:58
xxx1212: czyli do 3 punktu
x+3+x>5
2x>5−3
2x>2
x>1 (?)
2 paź 21:04
xxx1212: a w tym przykładzie
2|x−2|−|x|>1 można podzielić przez 2,
|x−2|−|x|>1/2
2 paź 21:06
xxx1212: czy tak nie wolno?
2 paź 21:08
BAI PING TING: wiec x∊(1,∞) dla trzeciego
Twoje liczenie do pierwszego (ja nie sprawdzalem )
x∊(−∞,−4)
Rozwiazanie zadania
x∊(−∞ −4) U(1,∞)
2 paź 21:08
BAI PING TING: Mozna ale po co ?
Tylko musisz podzelic wtedy kazdy skladnik przez 2 tak ze |x|/2
Przeciez przez 2 potrafisz pomnozyc i nie masz ulamkow
2 paź 21:10
xxx1212: aha, dzięki
2 paź 21:13
xxx1212: sprawdzisz ten przykład:
1) x<0
2[−(x−2)]−(−x)>1
2(−x+2)+x>1
−2x+4+x>1
−x+4>1
−x>−3
x<3
2 paź 21:25
xxx1212: 2)
x∊<0,2)
2(−x+2)−x>1
−2x+4−x>1
−3x>−3
x<1
2 paź 21:27
xxx1212: 3)
x≥2
2(x−2)−x≥1
2x−4−x≥1
x−4≥1
x≥5
2 paź 21:28
xxx1212: ?
2 paź 21:28
BAI PING TING: 1 przedzial OK czyli zapisz sobie ze
x<3 ⇒x∊(−∞ 3) te rozwiazania naleza do przedzialu x<0 czyli x∊(−∞,0)
Teraz licz przedzial x∊<0,2)
2 paź 21:29
xxx1212: x<1 i x∊(−nieskończoności ;1)
2 paź 21:34
xxx1212: ?
2 paź 21:34
xxx1212: do 3
x∊<5 + nieskon)
2 paź 21:35
BAI PING TING: Drugi przedzial x∊<0,1)
trzeci przedzial x∊<5,∞)
teraz zapisz rozwiqazanie calego zadania
zauwaz tez ze
x∊(−∞,0)U<0 1) mozesz zapisac jako x∊(−∞,1)
bo zero nie nalezy do 1 przedzialu ale za to zalezy do drugiego
2 paź 21:35
BAI PING TING: Musisz chwile czekac bo ja tak szybko nie pisze .
2 paź 21:36
xxx1212: wyszło mi coś takiego po zaznaczeniu tego na osi:
x∊(− nies ;3) u <5 −nies)
2 paź 21:38
xxx1212: teraz robię przykład następny
|x−1|+ √4x2−20x+25<9
2 paź 21:41
xxx1212: tutaj będzie wzór skróconego mnożenia (a−b)2 ale jak to zwinąć?
2 paź 21:43
xxx1212: a dobra wiem : (2x−5)2
2 paź 21:45
BAI PING TING: No nie
Masz przedzial x∊(−∞ ,0) ten pierwszy
rozwiazania masz x<3
Wobec tego zauwaz ze rozwiazania od (0,3) juz nie naleza do tego przedzialu musisz je
odrzucic
rozwiazanie w 1 przedziale to x∊(−∞,0)
taka sama sytuacja w 2 przdziale
przedzial jest
x∊<0,2) czyli wchodzi 0 i wieksze od 0 do 2 (ale bez niej
Rozwiazanie to x<1
czyli w tym przedziale beda takie rozwiazania x∊< 0,1)
Trzeci ok
2 paź 21:46
xxx1212: czyli do tego wcześniejszego będzie bez przedziału 1 (x<0 i x<3) i czyli na osi końcowej
będzie tak:
x∊(−nies;1)U<5 −nies)
2 paź 21:52
xxx1212: Dziękuję za pomoc i poświęcony czas
2 paź 22:07
BAI PING TING: Do wczesniejszego tak
2 paź 22:14