Długość boków prostokąta....
mata: Długość boków prostokąta jest równa 3cm i 5cm. Oblicz pole prostokąta do niego podobnego o
obwodzie 80cm.
21 lut 18:05
kajko:
L−−− obwód prostokąta
jezeli F
1 ~F
2
| | L1 | |
to |
| = k −−− skala podobieństwa
|
| | L2 | |
więc L
1= 80 L
2= 2*3+2*5= 16
skala podob. k=5
to prostokąt F
1 ma wymiary 3*k= 3*5 = 15 cm i 5*k= 5*5= 25 cm
P
F1= 15*25= 375cm
2
21 lut 18:14
kamil: skala podob. k=5
to prostokąt F1 ma wymiary 3*k= 3*5 = 15 cm i 5*k= 5*5= 25 cm
a dlaczego robisz 3*k a następnie 5*k ? skąd te liczby 3 i 5 ?
21 lut 18:34