Funckja wykładnicza
Matus126:

Punkt (−2,4) należy do wykresu funkcji wykładniczej f(x)=a
x dla x∊R
a)Wyznacz a i zapisz wzór funkcji g otrzymanej w wyniku przesunięcia wykresu funkcji f o wektor
u = [2,−1]
b)Narysuj wykres funkcji
c)Odczytaj z wykresu zbiór wszystkich argumentów dla których g(x)>0
Chciałbym sprawdzić czy dobrze zrobiłem
a) f(x)=a
x i A=(−2,4)
4=a
−2
N{1]{a
2}=4 / a
2
1=4a
2 / :4
a
2=1/4
a=1/2 lub a=−1/2 odrzucamy a=−1/2 ponieważ funkcja wykładnicza musi być >0
c)g(x)>0 dla x∊(0,
∞)
Rysunek byle jaki , ale chodzi o funkcje czy dobrze napisana ponieważ wiem jak się rysuje ,
bardziej chodzi mi o asymptoty że czy dobrze jest że obnizona oś X o jedno w dól , a oś Y o
dwa w prawo
2 paź 19:37
ABC:
punkt c) nie jest dobrze zrobiony
2 paź 19:50
Matus126: W sensie jaki powinna być prawidłowa odpowiedz ?
2 paź 19:56
ABC:

tam gdzie zielone
2 paź 20:08
Matus126: Nie rozumiem w sumie ponieważ gdy g(x)>0 to bierzemy z osi Y więc z twojego rysunku widzę
przedział od (−∞,2) to jest poprawna odpowiedz ? Bo mi się już wszystko pomieszało
2 paź 20:12
ABC:
miałeś w poleceniu zbiór ARGUMENTÓW czyli (−∞,2)
2 paź 20:20
BAI PING TING: g(x) to sa wartosci funkcji
np dla x=2 wartosc funkcji jest ujemna (odczytujesz na osi OY
dla x=0 g(x)=3>0
2 paź 20:20
Matus126: Teraz to ma wszystko sens dziękuję bardzo !
2 paź 20:24