Dowod
BAI PING TING: Dla dowolnych liczb x,y
(x+y)(1+xy)≤(1+x2)(1+y2)
x+x2y+y+xy2≤1+y2+x2+x2y2
jak to dalej przeksztalcac ?
2 paź 09:47
jc: Korzystam z nierówności:
4ab ≤ (a+b)2 oraz (1+x)2 ≤ 2(1+x2) (spróbuj sam uzasadnić)
4(1+xy)(x+y) ≤ (1+x+y+xy)2 = (1+x)2(1+y)2 ≤ 4(1+x2)(1+y2)
2 paź 10:16
jc: Inaczej.
Dodajemy stronami
Mnożymy przez (1+x
2)(1+y
2)
x(1+y
2) + y(1+x
2) ≤ (1+x
2)(1+y
2)
Lewa strona = (x+y)(1+xy)
2 paź 11:35
BAI PING TING: ja to zostawiam to dla mnie za trudne
Lzejsze nierownosci jakos daje rade .
2 paź 12:55
ite:
jc czy możesz wyjaśnić, skąd wiadomo że
2 paź 13:05
ICSP: | x | | x | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| dla x > 0 |
| 1 + x2 | | 2x | | 2 | |
Wynika to bezpośrednio z nierówności między średnią arytmetyczną i geometryczną.
2 paź 13:58
ite: Nie potrafię zobaczyć, jakie liczby występują w tych średnich.
Możesz napisać, jak tutaj wygląda ta nierówność?
2 paź 15:27
jc:
0 ≤ (x−1)
2 = x
2 − 2x + 1
do obu stron dodajemy 2x
2x ≤ x
2 + 1
obie strony dzielimy przez 2(x
2+1)
2 paź 15:30
ite: Jakie to proste, jak już się to zrozumie! Dziękuję🌷
2 paź 19:16