kombinatoryka, rozmieszczenie kul w szufladach
desperatos: Zadanie z kombinatorki które męczy mnie już drugi dzień.
Na ile sposobów można rozmieścić "k" rozróżnialnych kul w "n" oznaczonych szufladach tak
aby żadna szuflada nie była pusta. Oczywiście z założenia k > n.
2 paź 08:50
jc: Kulom przypisujesz szuflady, przy czym masz wykorzystać wszystkie szuflady.
Każdemu wyborowi odpowiada podział kul na n niepustych grup według numerów szuflad.
Liczbę takich podziałów nazywa się liczbą Stirlinga.
Odwrotnie, jak podzielisz kule na n niepustych grup, to otrzymane grupy możesz włożyć
do szuflad na n! sposobów.
Nie ma zwartego wzoru. Możesz stosować zasadę włączania wyłączania.
Spróbuję wyjaśnić na przykładzie. Załóżmy, że n=3 i k=5.
Q = wszystkie rozmieszczenia, |Q| = 35
A = pierwsza szuflada pusta, |A|=25, mamy tylko 2 szuflady, |AB|=1, tylko 1 szuflada
B = druga pusta
C trzecia pusta
Interesuje nas |Q−A−B−C| = |Q|−|A|−|B|−|C| + |AB| + |AC|+|BC|−|ABC|
= 35 − 3*25 + 3*15 = 243−96+3
2 paź 09:07
Saizou :

Albo tak
mamy k kul i ustawiamy je w ciąg
i teraz między kule ustawiamy patyczki, takich miejsc na patyczki jest k−1
i z nich wybieramy n−1 miejsc, ponieważ mamy n szuflad ale n−1 miejsc na patyczki
| | | |
łącznie takich podziałów jest | |
| | |
2 paź 12:10
jc: Saizou, kule są rozróżnialne!
2 paź 12:33
desperatos: Dzięki za odpowiedzi, ale tak
1) jc: zdarzenia A i B nie są rozłączne (np. wszystkie kule mogą znajdować się w 3−ciej
szulfadzie).
Poza tym "zwarty wzór" istnieje, o niego jest pytanie w treści zadania.
2) Saizou: Nie wziąłeś pod uwagę że kule są rozróżnialne, podany wzór byłby poprawny dla
identycznych kul
2 paź 12:37
desperatos: edit: jc doczytałem Twoją wypowiedź widzę że wziąłeś rozłączność zdarzeń pod uwagę.
Zwracam Honor. Jednak w dalszym ciągu nie jest to odpowiedź na pytanie o wzórk dla n i k
2 paź 12:40
jc: Czy taki wzór nazwiesz zwartym wzorem?
| | | |
Liczba możliwości = ∑j=0n (−1)j | (n−j)k |
| | |
2 paź 14:05
desperatos: Jak najbardziej. Dziękuję za rozwiązanie
2 paź 15:33
Saizou : Faktycznie

nie doczytalem tego
3 paź 15:47