Przeliczanie systemów liczbowych
Jonasz: Witajcie. Mam zrobić kilka przykładów z przeliczania systemów

Niestety nie wiem jak się
zabrać za jeden rodzaj zadań. Jakbyście byli tak uprzejmi i powiedzieli mi algorytm na jeden
przykład to resztę będzie mi prościej zrobić. Z góry dziękuję <3
Zad. Wyznacz "a", wiedząc że:
231
10 = 347
a
1 paź 22:44
janek191:
a = 8
1 paź 22:48
ABC:
3a
2+4a+7=231
3a
2+4a−224=0
Δ=2704
√Δ=52
dokończ
1 paź 22:50
BAI PING TING: A jak bylaby liczba 4 cyfrowa to dostalbym rownanie stopnia trzeciego ? tak ?
1 paź 22:53
Mila:
Dobrze przepisałeś liczby?
1 paź 22:54
ABC:
6−latek dostałbyś wtedy trzeciego stopnia
Mila to system ósemkowy wszystko ok 192+32+7=231
1 paź 22:56
Mila:
źle policzyłam wcześniej (!)
a∊N+ i a>7
7*a0+4*a1+3*a2=231
3a2+4a+7=231
3a2+4a−224=0
a=8
1 paź 22:56
Jonasz: Dziękuję <3
1 paź 23:03
Jonasz: Witajcie ponownie. Mam problem z jednym z następnych przykładów

Moglibyście zweryfikować?
771
8 = 111
a
771
8 = 505
10
505
10 = 111
a
a
2+a+1=505
a
2+a−504=0
a = 21,96
a = −22,96
Chyba tak to nie powinno wyglądać xD Błagam, znajdźcie błąd w moim rozumieniu <3
2 paź 12:31
ABC:
rozumowanie dobre, ktoś źle przykład ułożył
2 paź 15:29
Mila:
773
8=507
10
a
2+a+1=507
a
2+a−506=0
Δ=1+2024=2025=45
2
| | −1−45 | | −1+45 | |
a= |
| <0 lub a= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a=22
1+22*1+22
2*1=1+22+484
2 paź 17:36
ABC:
system 22−jkówy, trochę niepraktyczny, potrzeba dużo znaków na nowe cyfry
2 paź 17:43
Mila:
No właśnie, to jest dziwne zadanie (!).
2 paź 17:45