pmocc
madzzz: proszę opomoc,przypomnienie.

a) (
23a − 3b)
2
b)2 (x+3)
2 −4(x−2) (x+2) − 2x −(x−2)
2
poszę o dokładnee rozpisanie i z gory dzięki.

**
21 lut 18:01
tim: Zapamiętaj trzy wzorz:
(c+d)2 = c2 + 2cd + d2
(c−d)2 = c2−2cd+d2
(c+d)(c−d) = c2 − d2
21 lut 18:04
madzzz: a nie mozesz mi to zapisac trochę np ten a.

?
21 lut 18:07
tim: Ok.
(2/3a)2 − 2 * 2/3a * 3b + (3b)2 = 4a/9 − 4ab + 9b2
21 lut 18:08
madzzz: 4a/9 −−−to jest 49a
21 lut 18:11
madzzz: a jesli mozesz to jeszcze ten b i z gory dzikiuje

*
21 lut 18:15
tim: Spróbuj chociaż sama.
21 lut 18:17
madzzz: oki probuje ale w a tam jest 4/9a tak
21 lut 18:18
21 lut 18:19
madzzz: a jesli mamy cos takiego 2 *1/2 x to mozemy skracac
21 lut 18:20
tim: tak, zostaje x.
21 lut 18:23
madzzz: tego piwerwszego typu juz wiem o co chodzi ale tego 2 niee.

/
2 (x+3)
2 −4(x−2) (x+2) − 2x −(x−2)
2
to jak to mnozymy co pierwsze przez 3 czy ten normalny wror a potem dopiero.|
21 lut 18:26
tim: Najpierw rozbij wzory:
(x+3)2 =
(x−2)(x+2) =
(x−2)2 =
21 lut 18:27
madzzz: co jakos tak dziwnie
21 lut 18:28
tim: Co jest dziwne? Oblicz te trzy wzory NAJPIERW. Podaj tu wynik.
21 lut 18:30
madzzz: w pierwszym x2+6x+9
2= x2 −4
3=x2−4x+16
21 lut 18:36
tim: 3. źle. popraw
21 lut 18:37
madzzz: nie 16 tylko 8 juz
21 lut 18:38
madzzz: ej za mozesz mi rozwazac caly ten przyklad bd mila bo musze sie dalej uczyc
21 lut 18:39
tim: Też nie 8, tylko 4.
2(x2 + 6x + 9) −4(x2−4) − 2x − (x2 − 4x + 4) = ...
Teraz to obliczyć.
21 lut 18:39
madzzz: ile to jest 2x − (x
2
21 lut 18:41
tim: Po opuszczeniu ostatniego nawiasu zostanie
... − 2x − x2 + 4x − 4
21 lut 18:42