Potrzemuje wyznaczyć x i y
poiu: Dla jakiej wartości parametru k (k należyR) rozwiązaniem układu równań
2x−2y=k+7
2x+4y=6k+6
jest para liczb (x, y) spełniająca warunek |y| – |x| mniejsze równe 0?
1 paź 21:14
poiu: Edit
Dla jakiej wartości parametru k (k należyR) rozwiązaniem układu równań
3x−2y=k+7
2x+4y=6k+6
jest para liczb (x, y) spełniająca warunek |y| – |x| mniejsze równe 0?
1 paź 21:17
poiu: metodą przeciwnych współczynników
1 paź 21:19
BAI PING TING: Proponuje metode wyznacznikowa
Policz wyznacznik W i W
x i W
y
Dla W≠0
Rozwiazujesz zalozenie
1 paź 21:23
xyz:
Odejmujac oba rownania od siebie
−6y = −5k + 1
| | 1 | | 7 | | 5 | | 1 | | 3 | | 21 | | 8 | | 20 | |
x = y + |
| k + |
| = |
| k − |
| + |
| k + |
| = |
| k + |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
|y| − |x| ≤ 0
| | 5 | | 1 | | 8 | | 20 | |
| |
| k − |
| | − | |
| k + |
| | ≤ 0 |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
1 paź 21:23
Mila:
2x−2y=k+7
2x+4y=6k+6
=========== (−)
−6y=k+7−6k−6
| | 5 | | 1 | | 4k | | 10 | |
| |
| k− |
| |−| |
| + |
| |≤0 ⇔ |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 5 | | 1 | | 4k | | 10 | |
| |
| k− |
| |≤| |
| + |
| | /*6 |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
|5k−1|≤|8k+20| /
2
25k
2−10k+1≤64k
2+320k+400
39k
2+330k+399≥0
13k
2+110k+133≥0
Δ=110
2−4*13*133=5184=72
2
| | −110−72 | | −110+72 | | 38 | | 19 | |
k= |
| =−7 lub k= |
| =− |
| =− |
| |
| | 26 | | 26 | | 26 | | 13 | |
=================
1 paź 21:35