Izomorfizm
X: Jeżeli mam homomorfizm F: Rm−>Rm, to
1) jeżeli ma to być izomorfizm to dim im F = m? I aby to nastąpiło wyznacznik macierzy
homomorfizmu musi być różny od zera?
2) jeżeli dim ker F=m, to wszystkie wektory przechodzą na wektor zerowy, a w związki z tym
wyznacznik macierzy przekształcenia musi być równy 0?
1 paź 21:12
Pan Kalafior:
dla jasności, chodzi o morfizmy przestrzeni liniowych
założyłbym m>0 jeśli mówimy o macierzy przekształcenia,
bo trudno jest mówić o macierzy pustej i jej wyznaczniku
1) Tak. dim Im F = m jest równoważne warunkom
a) F to izomorfizm
b) wyznacznik A macierzy przekształcenia F jest ≠ 0
2) tak
det A = 0 ⇔ F ma nietrywialny kernel
Czyli dim Ker F > 0
2 paź 01:51
X: 2) czy dim ker F może być większe od 0, i jednocześnie det A≠0?
2 paź 08:30
Pan Kalafior: A co ja napisałem?
2 paź 17:02
X: Ah, faktycznie, w 1) równoważność. Dzięki
2 paź 17:08
kasia: Hm, a czy dim ker F może być większe od 0, i jednocześnie det A≠0, jeżeli F: Rm→Rn, m≠n?
2 paź 17:55
kasia: Chociaż wtedy A nie byłaby macierzą kwadratową, więc nawet nie ma co tu mówić o wyznaczniku.
2 paź 18:53
Pan Kalafior:
dim Ker F > 0 oznacza po prostu że F nie jest różnowartościowe
2 paź 23:35