Dowod
BAI PING TING: Udowodnij twierdzenie
∃a,b∊R (a2+b2≤2 ⇒|a+b|≤2)
Wskazowka
2a2+2b2= (a+b)2+(a−b)2
Nie wiem jaki do tego podejsc
Zadanie z cyklu trudnych
1 paź 17:33
ICSP: |a + b| = √ (a+b)2 ≤ √(a+b)2 + (a−b)2 = ...
1 paź 17:42
Pan Kalafior:
a = b = −1
1 paź 19:40
jc:

Nierówność mówi, że kwadrat leży wewnątrz koła.
1 paź 19:55
PW: Ten kwantyfikator „∃” jest mało sensowny.
1 paź 20:35
BAI PING TING: W ksiazce jest ⋀ab∊R ale chyba to to samo
1 paź 21:07
Mila:
⋀ dla każdego....
∃ istnieje .....
∀ istnieje.....
1 paź 21:15
BAI PING TING: napisze rozwiazanie z ksiazki (zagladnalem do odpowiedzi
a2+b2≤2⇒2a2+2b2≤4⇒(a+b)2+(a−b)2≤4
(a+b)2≤(a+b)2+(a−b)2
Z tych powyzszych nierownosci wynika ze
(a+b)2≤4
stad |a+b|≤2
Powiem ze srednio to rozumiem oprocz samej koncowki
1 paź 21:16
BAI PING TING: Dobry wieczor
Milu 
pozdrawiam
Moze Ty rozpiszesz mi ten dowod abym to zrozumial
1 paź 21:18
ICSP: Mila, nie do końca.
Notacja Polska:
∧ − dla każdego
∨ − istnieje
Notacja zagraniczna:
∀ − dla każdego ( odwrócona litera a od słowa all)
∃ − istnieje ( odwrócona litera e od słowa exists )
1 paź 21:47
Mila:
1) "Rozpisuję"
(a2+b2≤2 ⇒|a+b|≤2)
a2+b2≤2 /*2 ⇔
2a2+2b2≤4⇔
a2+2ab+b2+a2−2ab+b2≤4⇔
(a+b)2+(a−b)2≤4
(a+b)2≤(a+b)2+(a−b)2≤4⇔
(a+b)2≤4
|a+b|≤2
======
1 paź 21:56
Mila:
Dzięki ICSP, nie jestem na bieżąco (?).
1 paź 21:57
BAI PING TING: Dziekuje Ci
Milu 
Bedziesz miala za to niebo

To ja pomylilem oznaczenia .Dede pisal w notacji polskiej to nie bedzie pomylki
1 paź 22:03
jc:

To był zły rysunek.
Nierówność mówi, że koło o promieniu
√2 mieści się w pasie pomiędzy dwiema prostymi.
1 paź 22:24