ee
logarytmy: log254 + log25100 − 8 * log52 * log510
log45 * log56*log67*log78
wykaż, że dane liczby są wymierne
1 paź 17:21
ABC:
| log5 | | log6 | | log7 | | log8 | | log8 | | 3 | |
| * |
| * |
| * |
| = |
| =log48= |
| |
| log4 | | log5 | | log6 | | log7 | | log4 | | 2 | |
1 paź 18:07
Mila:
log254 + log25(100) − 8 * log52 * log5(10)
1) (log54)2=(2log52)2=4log25(2)
2)
log25(100) =[log5(4*25)]2=[2log5(2)+log552]2=
=[2log5(2)+2]2=4log25(2)+8log52+4
3)
8log5(2)*log5(10)=8log5(2)*(log5(2)+1)=8log25(2)+8log5(2)
(1)+(2)−(3):
4log25(2)+4log25(2)+8log52+4−8log25(2)−8log5(2)=4
1 paź 18:52