Udowodnij twierdzenie
BAI PING TING: Zadanie
Udowodnij twierdzenie
a) ∃ab∊R (ab>0⇒(a2−b2)2≥(a−b)4
b) ∃ab∊R (ab<0⇒(a2−b2)2<(a−b)4
wskazowka
(a−b)4=(a2−b2)2−4ab(a−b)2
jak do tego dojsc
============================wazne dla mnie
Korzystajac z e wskazowki
Twierdzenie a)
4ab(a−b)2≥0
z zalozenia ab>0 wiec nierownosc jest prawdziwa gdyz ((a−b)2 zawsze nieujemne ckd
Twierdzenie b)
Po przeksztalceniach
4ab(a−b)2<0
z zalozenia ab<0 i (a−b)2 zawsze nieujenmne wiec nierownosc prawdziwa c.k.d
1 paź 11:53
Blee:
ok ... to teraz 'na dokładkę' zastanów się dlaczego w (b) może być ostra nierówność, natomiast
w (a) musi być słaba nierówność
1 paź 12:01
BAI PING TING: Ogolnie to mialobyc tam w a) ab≥0
Ale na pytanie to nie bardzo wiem jak odpowiedziec
1 paź 12:06
Kuba: Skoro ab≥0 to jasne jest że 4ab(a−b)2≥0, ponieważ dla dowolnych a,b∊ℛ (a−b)2≥0, a iloczyn
liczb nieujemnych jest liczbą nieujemną. Podpunkt b) robi się analogicznie.
1 paź 14:41
ite:
Czy w takim razie twierdzenie jest prawdziwe dla każdych a,b∊R , czy tylko dla niektórych,
tak jak jest napisane 11:53?
1 paź 15:22
BAI PING TING: dzien dobry ite
To sa dwa twierdzenia(twierdzenie a i twierdzenie b)
sa jeszcze dwa podpunkty
c) jaki zwiazek logiczny zachodzi pomiedzy tweirdzeniem a) i tweirdzeniem b) ?
d) zapisz koniunkcje twierdzen a i b w posatci jednego tweirdzenia
1 paź 16:08
ite:
Dzień dobry! Zastanowiło mnie dlaczego, użyty jest kwantyfikator szczegółowy.
1 paź 16:12
Bleee:
6−latek ponieważ ab<0 pociąga za sobą stwierdzenie że a≠b więc (a−b)2 >0
Co da ab>0 nie jest zapewnione (może być a=b)
1 paź 17:03
Pan Kalafior:
a) a = b = 1
b) a = 1, b = −1
1 paź 19:43