Funkcje
BAI PING TING: Zadanie oznaczone w zbiorze jako bardzo trudne
Tresc:
Dane sa dwie funkcje f(x) i g(x) obie okreslone w tej samej dziedzinie D
Sformuluj warunek konieczny i dostateczny na to aby
a) wykresy tych funkcji byly symetryczne wzgledem prostej o rownaniu y=k
b) wykresy tych funkcji byly symetryczne wzgledem prostej o rownaniu x=p
Na razie to
1 paź 08:44
1 paź 08:55
jc: Podobają mi się zadania. W jakim zbiorze można je znaleźć?
1 paź 08:56
1 paź 09:05
BAI PING TING: jc
A jakies wyjsnienie do tego co napisales
1 paź 12:46
jc:
(a)
f(x)
.
k
.
g(x)
punkt k leży pośrodku, pomiędzy f(x) a g(x).
(b)
p−x ....... p ....... p+x
Punkt p leży pośrodku, pomiędzy p−x a p+x.
1 paź 13:02
BAI PING TING:

Mam podana funkcje f(x)= x
2+x−3
Podaj wzor funkcji ktorej wykres jest symetryczny
a) wzgledem prostej y=3
b) x=2
f(x)+g(x)= 3k
g(x)= 3k−f(x)
g(x)= 6−(x
2+x−3)= −x
2−x+9
========================
1 paź 23:23
BAI PING TING:

b) x=p
x=2 to p=2
g(p+x)= (2−x)
2+2−x−3
g(p+x)= x
2−4x+4−x−1
g(p+x)= x
2−5x+3
================
1 paź 23:30