dowod
BAI PING TING: zalozenie
x,y,p,q∊R
Teza
30 wrz 23:48
BAI PING TING: To ma byc nierownosc ≥ a nie rownanie (przepraszam chyba juz czas spac ,śpioch>
30 wrz 23:49
BAI PING TING: Poprawiam
Teraz jest dobrze
30 wrz 23:54
BAI PING TING: + liczby maja byc dodatnie a nie wszystkie rzeczywiste
1 paź 00:05
jc: Na pewno trzeba dodać, że p, q >0.
Funkcja f(x)=x
2 jest wypukła:
| p | | q | | p | | p | |
| f(x) + |
| f(y) ≥ f( |
| x + |
| y) |
| p+q | | p+q | | p+q | | p+q | |
Wystarczy zamienić x, y na x/p, y/q i po pomnożeniu przez p+q otrzymasz Swoją nierówność
| p | | q | | x+y | |
| f(x/p) + |
| f(y/q) ≥ f( |
| ) |
| p+q | | p+q | | p+q | |
(no może p, q zamienią się miejscami).
1 paź 00:13
jc: Dowód wypukłości.
a, b ≥ 0, a+b =1
0 ≤ ab(x−y)
2 = a(1−a)x
2 + b(1−b)y
2 − 2abxy = (ax
2+by
2) −(ax+by)
2
| | p | | q | |
Potem a= |
| , b= |
| , p, q>0. |
| | p+q | | p+q | |
1 paź 00:22
BAI PING TING: na razie dziekuje .
1 paź 00:44
BAI PING TING: Mam wskazowke
Doprowadzic podana nierownosc do postaci
q
2x
2+p
2y
2≥2xypq
Jak zaczne to przeksztalcac
(p+q)(x
2q+y
2p)≥pq(x+y)
2
po przeksztalceniach dostaje
x
2q
2+p
2y
2≥2xypq
x
2q
2−2xypq+p
2y
2≥0
(xq−yp)
2≥0
Przeksztalcenia byly rownowazne i dalej formulka
1 paź 07:57