dowod
BAI PING TING: Zadanie
Założenie
x+y+z=x2+y2+z2= x3+y3+z3=1
Teza
x*y*z=0
Dowod
30 wrz 19:08
jc:
2(xy+yz+zx)=(x+y+z)2−(x2+y2+z2)=1−1=0
f(t)=(t−x)(t−y)(t−z)=t3 − (x+y+z)t2 −xyz
0=f(x)+f(y)+f(z)=3−3−xyz=−xyz
30 wrz 19:18
BAI PING TING: jc 
A teraz ludzkim glosem przemow do mnie
Wyprowadzilem sobie zwor na (x+y+z)
2 i (x+y+z)
3
30 wrz 19:23
xyz:
To co napisal jc
Wiadomym jest, ze
(x+y+z)2 − (x2+y2+z2) = 2(xy+yz+zx)
ale przeciez (x+y+z)2 = 12 = 1
oraz x2+y2+z2 = 1, wiec 2(xy+yz+zx) = 1−1 = 0
czyli xy + yz + xz = 0
Niech funkcja f(t) = (t−x)(t−y)(t−z)
wtedy f(t) = t3 − (x+y+z)t2 − xyz
oraz mamy nastepujace zaleznosci
f(x) = (x−x)(x−y)(x−z) = 0 * ... = 0
f(y) = (y−x)(y−y)(y−z) = 0 * ... = 0
f(z) = (z−x)(z−y)(z−z) = 0 * ... = 0
zatem
f(x) + f(y) + f(z) = 0
ale mozemy zapisac tez, ze
f(x) = x3 − (x+y+z)x2 − xyz
f(y) = y3 − (x+y+z)y2 − xyz
f(z) = z3 − (x+y+z)z2 − xyz
wtedy
f(x) + f(y) + f(z) = x3 + y3 + z3 − (x+y+z)x2 − (x+y+z)y2 − (x+y+z)z2 − 3xyz =
= 1 − (1)*x2 − (1)*y2 − (1)*z2 − 3xyz =
= 1 − (x2+y2+z2) − 3xyz =
= 1 − 1 − 3xyz = −3xyz
Wiadomo, ze suma f(x) + f(y) + f(z) = 0 wiec
−3xyz = 0
zatem xyz = 0
koniec dowodu
jc
Kurcze, dobry jestes, nie wpadlbym na to : D
30 wrz 19:39
jc: Wielomiany symetryczne: x+y+z, xy+yz+zx, xyz, możemy zdefiniować, jako współczynniki
wielomianu f(t)=(t−x)(t−y)(t−z)=t3−(x+y+z)t2+(xy+yz+zx)t−xyz.
W zadaniu f(t)=t3−t2−xyz.
f(x)=0, f(y)=0, f(z)=0.
Dlatego f(x)+f(y)+f(z)=0
Z drugiej strony:
f(x)=x3−x2−xyz
f(y)=y3−y2−xyz
f(z)=z3−z2−xyz
Dodajemy
0 = (x3+y3+z3)−(x2+y2+z2)−3zyz=1−1−3zyz=−3xyz
(oj, powyżej trochę pokręciłem)
30 wrz 19:42
jc: Jak to często bywa, brak synchronizacji
30 wrz 19:43
BAI PING TING: Dziekuje .Zaraz bede to trawil
30 wrz 19:44
Saizou : Można też tak
(x+y+z)3=x3+y3+z3+3x2y+3x2z+3xy3+3zy2 +3xz2+3yz2+6xyz
13=1+3x2(y+z)+3y2(x+z)+3z2(x+y)+6xzy
0=3x2(1−x)+3y2(1−y)+3z2(1−z)+6xyz
0=3x2−3x3+3y2−3y3+3z2−3z3+6xyz
0=3(x2+y2+z2)−3(x3+y3+z2)+6xyz
0=3−3+6xyz
xyz=0
30 wrz 20:23
BAI PING TING: Witam

dziekuje za pokazanie rozwiazania
30 wrz 20:32
BAI PING TING: Mozesz wytlumaczyc 4 linijke od gory
tzn 0=3x2(1−x) i tak dalej dlaczego tak zrobiles?
Potem ewentualnie dopytam
30 wrz 20:43
Saizou :
z założenia
x+y+z=1
y+z=1−x
i tak dalej
30 wrz 20:47
BAI PING TING: Szczwany lis z Ciebie jest
30 wrz 20:49
Saizou :
30 wrz 20:53