Dowod
BAI PING TING: jezeli a+b+c=0 to a3+b3+c3= 3abc
Zalozenie a+b+c=0
Teza
a3+b3+c3= 2abc
Dowod :
Wszystkie przejscia wykonuje rownowaznie
c=−a−b
a3+b3+(−a−b)3= 3abc
a3+b3−a3−3a2b−3ab2−b3= 3abc
−3a2b−3ab2= 3abc
−3ab(a+b)= 3abc
−3ab(a+b)= 3ab(−a−b)
−3ab(a+b)= −3ab(a+b)
3ab(a+b)= 3ab(a+b) c. k.d
30 wrz 18:55
xyz: ok
30 wrz 19:31
BAI PING TING: dzieki
30 wrz 19:34
Saizou :
Wg mnie lepiej pokazywać, że L−P=0
tak jakoś ładniej zapis wygląda
30 wrz 19:38
PW: Zadanie jest szczególnym przypadkiem wzoru, który warto znać:
(x+y+z)3−(x3+y3+z3) = 3(x+y)(x+z)(y+z).
30 wrz 19:45
BAI PING TING: Dobry wieczor
PW 
(x+y+z)
3= x
3+y
3+z
3+ 3x
2y +3y
2x + 3x
2z +3xz
2 + 3zy
2 +3y
2z (+6xyz −ale to=0 bo xyz=0
Teraz jak z tych trojek zrobic taki nawias jak to ty zrobiles?
30 wrz 20:01
BAI PING TING: Ja bym zrobil tylko tak
3xy(x+y) +3xz(x+z) + 3yz(y+z)
30 wrz 20:03
PW: W tym wzorze nie ma żadnych założeń, licz\by x, y, z są dowolne.
30 wrz 20:08
jc: Można też tak.
a+b+c=0
f(t)=(t−a)(t−b)(t−c)=t3−(a+b+c)t2+(ab+bc+ca)t−abc= t3+(ab+bc+ca)t−abc
0=f(a)+f(b)+f(c)=a3+b3+c3−(ab+bc+ca)(a+b+c)−3abc=a3+b3+c3−3abc
30 wrz 20:10
BAI PING TING: jc 
Ja musze miec pokazane jak najprosciej .Wtedy łapie .
30 wrz 20:16
PW: Wymnażamy prawą stronę wzoru z 19:45 wczoraj; powolutku − najpierw iloczyn wyrażeń w 2
nawiasach:
(x+y)(x+z) = x2 + xz + xy + yz
Wynik mnożymy przez wyrażenie w trzecim nawiasie:
(x+y)(x+z)(y+z) = (x2 + xz + xy + yz)(y+z) =
x2y + x2z + xyz + xz2 + zy2 + xyz + y2z + yz2 =
x2y + x2z + 2xyz + xz2 + zy2 + y2z + yz2,
co pomnożone przez 3 daje
3x2y + 3x2z + 6xyz + 3xz2 + 3zy2 + 3y2z + 3yz2.
Sam wyliczyłeś lewą stronę − jest równa prawej.
Wzór
(x+y+z)3 − (x3+y3+z3) = 3(x+y)(x+z)(y+z)
jest więc prawdziwy dla dowolnych x,y,z∊R.
Jeżeli podstawimy x=a, y=b, z= c i zastosujemy założenie a+b+c = 0, to otrzymamy dowód
twierdzenia z pierwszego postu.
1 paź 16:09