prawdopodobienstwo przy rzucaniu monetą
TH: Rzuty monetą. Doświadczenie polega na trzykrotnym rzucie monetą. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzen:
A−w 3 rzutach orzeł wypada dokładnie 1 raz
B− w drugim rzucie wypada reszka
C−pierwsze 2 rzuty kończą się tym samym wynikiem
30 wrz 11:36
Jerzy:
Potrafisz określić ilość zdarzeń elementarnych ?
30 wrz 11:38
TH: omega = 6? bo trzy razy mamy po dwie mozliwosci
30 wrz 11:43
Maciess: Źle. Tu używasz reguły mnożenia − nie reguł dodawania

Mamy 3 rzuty czyli |Ω|=2*2*2=8
30 wrz 11:47
Jerzy:
A więc mnożysz, a nie dodajesz, czyli: |Ω| = 2*2*2 = 8
Teraz wypisz zdarzenia sprzyjające dla A
30 wrz 11:48
TH: oki, więc omega=8
A− na 3 rzuty orzeł raz hmmm
bo ogólnie orzeł może wypaść albo za 1, albo za 2 albo za 3 razem
i teraz troche nie wiem, jeśli są 3 mozliwośći to bym powiedział że 3/8? czy dobrze myślę?
30 wrz 11:54
Maciess: Dobrze myślisz.
30 wrz 12:03
Jerzy:
Tak.
A = (ORR) , (ROR) , (RRO)
|A| = 3
P(A) = 3/8
Teraz spróbuj wypisać dla B
30 wrz 12:04
TH: okej, to w B mamy o tyle specyficzną sytuację że mamy konkretny drugi rzut,
B = (ORO) (RRR) (RRO) (ORR)
|B|= 4
I tylko nie wiem czy jeśli mamy konkretny rzut, wydaje mi się że omega się nie zmienia
czyli P(B)= 4/8? czyli 1/2?
30 wrz 12:08
Jerzy:
Dobrze. Teraz C.
30 wrz 12:09
Maciess:
30 wrz 12:10
TH: okej,
C = (OOO) (RRR) (RRO) (OOR)
|C|= 4
P(C)= 4/8
czy to jest dobrze?
30 wrz 12:12
Jerzy:
Dobrze.
30 wrz 12:13
TH: Bardzo Wam dziękuję za pomoc Jerzy i Maciess, na początku nic nie kumałem a teraz już widzę że
wystarczy ogarnąć te przypadki i sobie wypisać i da radę to zrobić. Dzieki wielkie!
30 wrz 12:15