dowody
BAI PING TING: Zalozenie :
A=a+b+c+d
B=a+b−c−d
C=a−b+c−d
D=a−b−c+d
i
ab(a2+b2)= cd(c2+d2)
Teza
AB(A2+B2)=CD(C2+D2)
Dowod
30 wrz 10:25
BAI PING TING: Wskazowka
Przy podanych zalozeniach
AB(A2+B2)= 2[(a+b)4−(c+d)2]
CD(C2+D2)= 2[(a−b)4−(c−d)4]
ja nie wiem dlaczego tak jest .Moze ktos wytlumaczyc?
30 wrz 10:37
BAI PING TING: ma byc tam zamiast −(c+d)2 to −(c+d)4
30 wrz 10:38
ite: Zapisz tak:
A=(a+b)+(c+d)
B=(a+b)−(c+d)
Wtedy wykonanie działania AB(A2+B2)=... można uprościć, stosując wzory skróconego mnożenia.
30 wrz 11:10
BAI PING TING: dzien dobry
ite 
ja to policzylem naprawde recznie pierwsze czyli AB(A
2+B
2)i mi wyszlo (podstawilem za A i B
Drugie zaufalem juz autorowi

Skorzystam z Twojej rady
Teraz musze pokazac ze
(a+b)
4−(c+d)
4= (a−b)
4−(c−d)
4
to rozpisac i moze wyjdzie jakies zalozenie (miejmy nadzieje bo sie oliczylem
30 wrz 12:23
Pan Kalafior:
(a+b)4 = a4+b4+6a2b2+4ab(a2+b2)
Podobnie reszta.
30 wrz 13:33
BAI PING TING: dziekuje Ci
Panie Kalafiorze 
naprawde to cenna rada jest . pomoze mi wykorzystac drugie zalozenie −ab(a
2+b
2)= cd(c
2+d
2)
30 wrz 15:52
30 wrz 16:53
30 wrz 17:04
jc:
AB(A2+B2)=(a+b+c+d)(a+b−c−d)[(a+b+c+d)2+(a+b−c−d)2]
=2[(a+b)2 − (c+d)2][(a+b)2+(c+d)2]=2[(a+b)4−(c+d)4]
CD(C2+D2)=2[(a−b)4−(c−d)4], zmieniamy znak przy b i d
AB(A2+B2)−CD(C2+D2)=2[(a+b)4 − (a−b)4 − (c+d)4 + (c−d)4]
= 16[ ab(a2+b2) − cd(c2+d2)], wg Pana Kalafiora
30 wrz 17:26
BAI PING TING: jc −dzieki
A moje tez jest ok?
30 wrz 18:35
jc: Zgubiłeś jeden nawias, poza tym w porządku.
Rzecz w tym, że można było pokazać zależność pomiędzy dwoma wyrażeniami.
Takie samo przejście od małych liter do dużych stosowane jest przy kompresji filmów.
30 wrz 19:11
BAI PING TING: OK
30 wrz 19:24